Diabetes
Diabetes mellitus - zásady liečebnej výživy:
- Rešpektujeme zásady správnej výživy s cieľom predchádzať vzniku aterosklerózy, tj. vyvážené dodávanie energetických zdrojov: sacharidov (50%), tukov (30%), bielkovin (20%), obsah vlákniny najmenej 30g/deň, cholesterolu najviac 300mg/deň.
- Energetickú dávku treba prispôsobiť ku krytiu potrieb pri normálnej hmotnosti.
- Dennú stravu rozdeliť do 6 porcii a počas jednotlivých dní vyrovnaná.
- Príjem sacharidov je obmedzený, prednostne podávame polysacharidy.
- Obmedzujeme príjem alkoholu a kuchynskej soli.
Toto všetko rieši ,,Výživový program na mieru,, za vás.
Sacharidy:
Uprednostniť komplexné s vysokým obsahom vlákniny, čo znižuje postprandiálne (po jedle) vzostup glykémie a súčastne klesá spotreba inzulínu i hladina cholesterolu v krvi.
Umelé sladidlá:
Ideálny sorbit a xilit. Pozor môže ovplyvniť črevnú pasáž (hnačky).
Tuky:
Obmedziť s dôvodu vyššieho rizika ischemickej choroby srdca, častého výskytu dyslipidémie (nerovnováha medzi HDL a LDL) a zvýšenie cholesterolu. Väčšina potravín označená ,,DIA,, alebo ,,pre diabetikov,, obsahujú zvýšené množstvo tukov a bielkovín a niekedy majú vyšší energetický obsah, ako bežné potraviny. Doporučujem konzultovať konkrétny produkt.
Alkohol:
Obmedziť alebo sa vyhýbať z niekoľkých dôvodov:
- vysoká energetická hodnota 1g = 7 kcal = 29,26 KJ - riziko nadváhy
- Obsah sacharidov: mnoho nápojov (pivo a sladké vína) obsahujú veľa sacharidov a môžu spôsobiť hyperglykémiu
- Účinok na sérové tryacylglyceroly: zhoršenie existujúcej hypertriacylglycerolémie u dibetika
- Alkohol inhybuje (brzdí) pečeňovú glugoneogenézu (tvorbu glukózy), preto môže hlavne pri inzilinoterapii vyvolať hypoglykémiu (zníženie hladiny glukózy v krvi)
Doporučujem jeden pohár suchého vína k hlavnému jedlu denne.
Telesná aktivita:
Minimálne 20 - 30 min 3 - 4 krát týždenne zlepšuje citlivosť tkanív na inzulín.
Mierny tréning:
10 - 15g sacharidov za hodinu
Intenzívny tréning: (beh, cyklistika, plávanie)
20 - 30g sacharidov za hodinu
Liečba hypoglykémie:
Ku zvýšeniu glykémie pri symptomatickej hypoglykémie postačí 10 - 15 g jednoduchých sacharidov (2-3 kocky cukru alebo 2dl sladkéj minerálky alebo pomarančového džúsu). Ak po 15 min. hypoglykémia neustupuje, je potrebné postup zopakovať.
Ďalšie zásady:
- Jesť energeticky primerané množstvo potravín a dosiahnuť normálnu hmotnosť.
- Dodržiavať odporúčané množstvo sacharidov na
deň.
- Nejesť cukor, potraviny a nápoje obsahujúce cukor. Sladiť umelými
sladidlami.
- Zaradiť dostatok potravín s obsahom vlákniny: zeleninu, celozrnnú múku a
produkty z nej.
- Vhodné sú celozrnné a grahamové chleby a pečivo.
- Konzumovať nízkotučné mlieko a mliečne výrobky.
- Nezabúdať, že aj v párkoch, paštétach, mäkkých salámach sa nachádza
múka.
- Nekonzumovať mastnú stravu, obmedziť príjem tukov.
- Konzumovať denne asi 400 až 500 g zeleniny a 200-300 g ovocia.
- Vhodné potraviny: celozrné pečivo, nelúpaná ryža, zemiaky, zelenina,
ovocie.
- Potraviny, ktoré vyžadujú obmedzenie v odporučených množstvách: mäso,
hydina, ryby, mlieko, mliečne výrobky, vajcia.
- Nevhodné potraviny: údeniny, masť, slanina, vnútornosti, mozoček,
koláče, cukrárenské výrobky, biele pečivo, viacvaječné cestoviny z bielej múky
a podobne.