Diéta pri pankreatitíde
Funkcia pankreasu v ľudskom tele
Podžalúdková žľaza (pankreas) je uložená pod žalúdkom. Je to vlastne kombinovaná žľaza. Vytvára pankreatickú šťavu a svojím vývodom ju vylučuje do tenkého čreva, kde sa zúčastňuje na trávení. Denne vylúči 1 - 3 litre pankreatickej šťavy, ktorá sa v tenkom čreve zmieša s črevnou šťavou. Spolu pôsobia pri trávení živín, teda pri ich štiepení na jednoduchšie súčasti. Vylučovanie pankreatickej šťavy usmerňujú nervové vplyvy i chemické podnety. Množstvo i jej presnejšie zloženie sa mení podľa prijímanej potravy. Pankreatická šťava pomáha tráviť tuky, cukry i bielkoviny. Pri dlhšie trvajúcom poškodení pankreasu sa zhoršuje najmä trávenie tukov. V pankrease sa nachádzajú aj tzv. Langerhansove ostrovčeky. Produkujú hormóny dôležité pre udržiavanie správneho množstva cukru v tele, predovšetkým inzulín. Pri poruchách pankreasu sa poškodzuje tvorba a vylučovanie pankreatickej šťavy, čo má za následok poruchy trávenia, a to v závislosti od stupňa a charakteru poškodenia. Druhá funkcia podžalúdkovej žľazy, tvorba hormónov, býva poškodená až neskôr a jej porucha je obrazom stupňa poškodenia pankreasu.
Príčiny zápalu podžalúdkovej žľazy
- zmeny v žlčových cestách (napr. žlčníkový kameň),
- následne zvýšenie tlaku vo vývodných pankreatických cestách (tkanivo pankreasu sa poškodí pôsobením vlastných tráviacich enzýmov),
- vyvolávajúcim momentom prudkého zápalu podžalúdkovej žľazy je často bohatá strava, najmä mastná, mnohokrát v kombinácií s väčším množstvom alkoholu,
- ochorenie môže vzácne vyvolať aj vred na dvanástniku, niektoré infekčné ochorenia, úraz atď.
Liečba zápalu pankreasu
V akútnom štádiu zápalu: hospitalizácia v nemocnici, tíšenie bolesti, zvládnutie šoku, zavedenie nasogastrickej sondy (na utlmenie aktivity pankreasu), prísna hladovka, infúzna liečba. V období chronického zápalu: celoživotné dodržiavanie prísnej diéty a správnej životosprávy.
Pokyny pre diétny postup a životosprávu pri pankreatitíde
V súvislosti s Vašim ochorením je potrebné , aby ste mali potrebné vedomosti o rizikových faktoroch ochorenia, o úprave stravovania a životosprávy a aby ste tieto teoretické vedomosti aj prakticky v bežnom živote dodržiavali. Iba tak predídete vážnym komplikáciám pankreatitídy.
Pri pankreatitíde nie je vhodné konzumovať :
Mastné mäsá : baranina, bravčovina, zverina, hus, kačica, zabíjačkové špeciality, konzervované mäsá a ryby, údeniny a vnútornosti, masť, prepaľované tuky, slanina, oškvarky.
Mliečne výrobky: plnotučné mlieko, šľahačka, sladká a kyslá smotana, zmrzlina a mrazené nanukové torty, plesňové syry, Niva, bryndza, pikantné syry, syry s vysokým obsahom tuku, olomoucké syrčeky, majonéza, tatárska omáčka,
Múčne výrobky: čerstvé pečivo a chlieb, kysnuté múčniky,
Sladkosti: čokoláda, cukrárenské výrobky,
Zelenina: kyslá a hlávková kapusta, kel, cesnak, cibuľa, reďkovka, pór, strukoviny, zelená paprika, nakladaná zelenina, uhorky,
Ovocie: maliny, jahody, čučoriedky, brusnice, egreše, ríbezle, hrušky, hrozno, orechy,
Ďalšie: mak, červená mletá paprika, čierne korenie, chren, horčica, kapary, polievkové korenie, ocot, sójová omáčka, worchester, pikantné prísady do jedál, silný čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje všetkého druhu.
Vhodné potraviny a princíp ich prípravy:
Mäsá: nemastné, šťavu zahusťovať nasucho opraženou múkou, tuk neprepaľovať, ale pridávať ho do hotového pokrmu. Mäso pripravovať varením a dusením. Vhodné je mäso hovädzie, chudé bravčové (stehno), teľacie, kura, domáci králik, šunka, hydinová šunka, diétna saláma, rybie filé, diétne párky,
Prílohy: ryža, zemiaky, cestoviny, jemné halušky a jemná suchárová knedľa,
Polievky: zeleninové, zemiakové, obilninové, vývary z nemastného mäsa a kostí. Polievky zahusťovať nasucho opraženou múkou a tuk pridávať do hotovej polievky. Ako závarku použiť cestovinu, ryžu, krupicu.
Tuky: maslo, rastlinné tuky a oleje,
Vajcia: samostatne nepodávať, len na prípravu pokrmov. Bielka nie je potrebné obmedzovať.
Múka a múčne výrobky: hladká, hrubá, krupica, cestoviny piškóty, keksy (suché), staršie pečivo, chlieb, sucháre, staršia vianočka,
Múčniky: múčniky s väčším obsahom vajec a tuku obmedzovať. Piškótové cesto podávať plnené tvarohom, džemom, ovocnými penami. Vhodné sú kaše a kysele.
Mlieko a mliečne výrobky: sladké a kyslé mlieko, tvaroh, jogurt, eidam, ovčí syr, topený syr s nízkym obsahom tuku,
Ovocie: jablká, banány, citróny, pomaranče. Ringloty, višne, čerešne, marhule, broskyne sú vhodné iba v kompótovej forme. Ovocie konzumovať bez šupiek a zrniečok,
Zelenina: hlávkový šalát, špenát, mrkva, petržlen, zeler, mladý kaleráb, tekvica, cvikla,
Nápoje: bylinkové čaje, ruský čaj, biela káva, slabé kakao, stolové minerálne vody, ovocné šťavy a sirupy,
Koreniny: petržlenová a zelerová vňať, pažítka, kôpor, rasca, majorán, bobkový list, škorica, klinček, muškátový orech, citrónová šťava a kôra.
Ďalšie dôležité opatrenia:
Pre pankreatitídu je zvlášť škodlivé požívanie alkoholu. Alkohol sa prísne zakazuje, a to v každej forme, najmä koncentrovanej. Môže byť príčinou zdĺhavého poškodenia pankreasu a opätovného vzplanutia ochorenia v pokojnom období,
Rovnako nikotín je pre svoje nežiaduce účinky pre pacienta s pankreatitídou nevhodný,
Stres má tiež na spomínané ochorenie negatívny vplyv.
Zdroj:
Podžalúdková žľaza: Kde bolí pankreas a prečo je nevyhnutný? - (slovenskypacient.sk)
Bolesť pankreasu - Príčiny, príznaky, prejavy a liečba | NaseZdravie.sk
Pankreas: funkcie, príznaky, rizikové faktory, zápal pankreasu a liečba (detoxikacia-organizmu.com)