DNA
Dna je veľmi nepríjemné ochorenie - artritída /zápalové ochorenie kĺbov/ Známe je aj pod názvom podagra alebo pakostnica. Spôsobuje bolesť kĺbov, opuchy, začervenanie .... Väčšinou toto ochorenie postihuje mužov vo veku 40-50 rokov, ani dámy však nie sú výnimkou ... spôsobuje ho ukladanie kyseliny močovej v kĺboch a tkanivách. Ľudia, ktorým dna robí ukrutné bolesti a znepríjemňuje život, nemajú dostatok enzýmov, ktoré dokážu kyselinu močovú rozpúšťať. Kyselina je konečným produktom metabolizmu purínov. Sú to látky, ktoré sa vo väčšom nachádzajú v niektorých potravinách /strukovinách, ančovičkách, plodoch mora ..../ tiež môže byť spôsobované konzumáciou alkoholu ...
Endogénne puríny: vznikajú pri odbúravaní vlastných telových buniek v procese rastu, obnovy a starnutia človeka
Exogénne puríny: vznikajú pri odbúravaní nukleových kyselín z potravy
Kyselina močová sa v našom tele nachádza aj za normálnych okolností, stáva sa nebezpečnou vtedy, ak sa jej hladina zvýši. Vzniká metabilizmom nukleových kyselín. Ako vedľajší produkt mimo nej vznikajú puríny.
Najčastejšie postihuje dna jediný kĺb - pomerne často palec na nohe. Prejavuje sa to jeho začervenaním a bolesťou. Vyskytuje sa ale aj na členkoch, kolenách, zápästí, ostatných prstoch.
Príčina nie je doposiaľ presne definovaná - svoju rolu však zohráva dedičná predispozícia, nadmerná konzumácia jedla a alkoholu - v minulosti bolo toto ochorenie nazývané "chorobou bohatých" alebo "choroba z jedla". Spôsobuje ho aj stres, niekedy je prejavom pooperačného stavu a aj zlej životosprávy.
Záchvaty bolestí sú sprevádzané opuchom kĺbu, jeho začervenaním a horúčkou. Môže sa objaviť po nadmernej fyzickej aktivite, po konzumácií väčšieho množstva mäsa a alkoholu. Skrátka záchvat ako reakcia na zvýšenie zakyslenie organizmu. V pokročilom štádiu sa vytvárajú tkz. tofy - zlúčeniny alebo kryštalické usadeniny kyseliny močovej. Tie sa prejavujú veľkými "buľami" na kĺboch, ale aj tvorbou ľadvinových kameňov!
O predpoklade dny vás môžu presvedčiť aj krvné testy, kedy sú hladiny kyseliny močovej vysoké a prejavy v podobe bolestivých kĺbov môžu odznieť neskôr. Zväčša sa vtedy predpisujú liečivá schopné kyseliny rozpúšťať a tak sa zabráni tvorbe kryštálikov. Či je to však riešenie?
Ako sa stravovať pri dne? Ktoré sú vhodné a ktoré nevhodné potraviny?
1. vyhýbať sa potravinám so zvýšeným obsahom purínov /pozri tabuľku/ - zelené sa odporúča najviac...
2. zvýšiť príjem tekutín - ideálna je čistá alebo kojenecká voda
3. znížiť príjem kyselinotvorných potravín
4. udržiavať acidobázickú rovnováhu pitím zelených potravín - napr. mladým jačmeňom
5. vyhýbať sa nápojom so zvýšeným obsahom kofeínu /vrátane čajov, ktoré kofeín obsahujú, tiež doplnkov výživy/
6. vyhýbať sa drastickým diétam - veľmi dôležité je zavádzať zmeny pod kontrolou a po poradenstve, pretože náhla zmena stravy môže v počiatkoch spôsobiť zvýšené hladiny kyseliny močovej
7. nekonzumovať acylpyrin - zvyšuje tvorbu kyseliny močovej /často po ňom siahajú športovci v snahe utĺmiť "svalovku"
8. záchvaty dny môže spôsobiť aj nedostatok niektorých živín - napr. deficit vit. B5 a E
9. pri záchvate zvýšiť konzumáciu čerstvých čerešní a jahôd alebo piť šťavy z nich, zvýšiť konzumáciu lecitínu a omega3
10. pravidelne detoxikovať organizmus /napr. CO2 kúpeľom..../, konkrétne nastaveným jedálničkom
11. varením sa obsah purínov strave znižuje, preto je vhodnejšie tepelne upravená strava - strukoviny je nutné variť špeciálne a poriadne, tiež nie je vhodná pečená a vyprážaná strava
12. vhodné sú šťavy s diuretickým, čiže močopudným účinkom ... napr. zeler, melón...
Konzumovať môžete:
Hnedá ryža, kukurica, varená kapusta alebo kel, zeler, mrkva, pečené sladké zemiaky, cibuľa, ďatle, čerstvá dužina z kokosu, avokáda, med, hrozienka, kyslomliečne výrobky, (jogurt, tvarohový farmársky syr, kyslá smotana), čerstvé gaštany / mandle (nie varené), banány, hrušky, jahody, čerešne, pomaranče, kivi, grepy, sójová omáčka, (pridaná k ochuteniu ryže) čerstvé nesladené ovocné džúsy (chladené alebo mrazené - nie z brusníc) a pečené zemiaky (nie biele zemiaky ).
Na pečené zemiaky je vhodné používať kyslú smotanu. Zaraďujte niektoré z týchto jedál do svojho každodenného jedálnička. Keď máte záchvat dny potom by ste mali pravidelne využívať vyššie uvedené potraviny. Hnedá ryža, čerstvé mandle a kukurica poskytujú všetky bielkoviny a aminokyseliny, ktoré sú tiež v mäse, ale bez purínov.
• ovocné šťavy, ovocné čaje, minerálky s nízkym obsahom minerálov
• rastlinné tuky a oleje
• mlieko a mliečne výrobky (nízkotučné syry, jogurty, tvaroh)
• zelenina a ovocie (vhodné sú najmä čerešne, jahody, čučoriedky a iné "bobule", ananás, banány, mandarínky, pomaranče, listová zelenina, paradajky)
• biele i tmavé pečivo
• zemiaky, cestoviny, cereálie, múčne jedlá
• korenie: petržlenová vňať, kôpor, pažítka, rasca, majoránka
• Vypitie dvoch až troch litrov tekutín by malo byť samozrejmosťou. Príjem tekutín totiž podporuje vylučovanie kyseliny močovej. Alkalické minerálky majú prednosť, pretože napomáhajú alkalizácii moču, a tým k udržaniu inak zle rozpustnej kyseliny močovej v roztoku, takže sa predíde tvorbe močových konkrementov (kameňov). Nezabúdajte na pravidelnú pohybovú aktivitu.
Konzumovať by ste nemali
• Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahom purínov (prípadne oxalátov) sú - vnútornosti: týmus, pečeň, obličky, mozoček, pľúca, slezina, kostná dreň, krv, pečeňové paštéty, jaternice, jaternicové polievky, mäsové koncentráty, zverina a výrobky z nej, Koreniace zmesi a koncentráty: Maggi, sójová omáčka, mäsové kocky,• Mäso a mäsové výrobky: nakladané mäso, údeniny, mäso mladých zvierat (teľacie, jahňacie, kuracie)
• Ryby a rybie výrobky: sardelová pasta, očká, olejovky, šproty, rybie konzervy, nakladané ryby,• Ostatné: obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny, droždie, čokoláda, kakaový prášok špenát, rebarbora, červená repa, figy.
• silné kakao, silný čaj
• živočíšne tuky, živočíšne bielkoviny
• morské ryby, rybie konzervy, mušle
• mäso, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, divina
• plesňové a tučné syry, údené syry
• špenát, kapusta, chren, cesnak
• hrach, šošovica
• čokoláda, marcipán
• ostré korenie, horčica, sójová omáčka
• alkohol (viacstupňové pivá, ťažké vína, destiláty)
Potraviny vhodné len v obmedzenom množstve
• káva, slabý čierny čaj, minerálky s vyšším obsahom minerálov
• maslo, vajíčka
• chudé hovädzie mäso, hydina, varená šunka, tofu
• sladkovodné ryby, tuniak, losos
• karfiol, huby, fazuľa, ryža
• slabé pivo, ľahké vínoVložte svoj text