Žlčník a žlčníková diéta
Žlčník je dutý orgán hruškovitého tvaru, ktorý trochu pripomína vak, a nachádza sa pod pravým pečeňovým lalokom. Dlhý je od 8 do 12 centimetrov a jeho šírka je asi 4 až 5 centimetrov. Hlavnou funkciou tohto orgánu je zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorú potom v procese trávenia uvoľňuje. Na uvoľňovaní žlče sa podieľa hormón cholecystokinín. Úlohou žlče je pomáhať hlavne pri trávení tukov ich emulgáciou. Žlč obsahuje žlčové kyseliny, cholesterol, bielkoviny, minerálne soli a pigmenty. Jej farba je žltohnedá kvôli farbivu bilirubín - to vzniká pri rozpade červených krviniek. Jednoducho povedané : pečeň produkuje žlč, ktorá prechádza do žlčníka a hromadí sa v ňom. Žlč pomáha štiepiť tuky. Keď je to v procese trávenia potrebné, žlčník vypustí potrebné množstvo žlče do tenkého čreva.
Ak je človek zvyknutý jesť veľmi mastné jedlá, nadmerne zaťažuje žlčník, ktorý sa časom vyčerpá, čo môže postupne prerásť až k problémom. Typickým ochorením žlčníka sú žlčníkové kamene.
Ich vznik okrem tučných jedál môže spôsobiť viacero faktorov, ako napríklad genetika, obezita, cukrovka, či rýchla strata hmotnosti. Najčastejšie sa vyskytujú cholesterolové žlčníkové kamene. Najrizikovejším faktorom ich vzniku je obezita, ktorú väčšinou sprevádza zvýšenie hladiny cholesterolu a môže spôsobovať neschopnosť dostatočného vypustenia žlče žlčníkom.
Žlčníková diéta
Vzniku ťažkostí so žlčníkom a žlčníkovým záchvatom sa dá vyhnúť vhodnou stravou. Žlčníková diéta je vhodná nielen v stavoch po operácii žlčníka, ale aj vtedy, ak vás žlčník už potrápil a chcete sa ďalším problémom vyhnúť. Veľmi dôležité je dodržiavanie pitného režimu, vďaka čomu nedôjde k zahusťovaniu žlče. Okrem toho je potrebné udržiavať si zdravú hmotnosť a pravidelne raňajkovať, pretože vďaka raňajkovaniu sa žlč nahromadená počas noci vyplaví. Žlčníková diéta je po operácii žlčníka v podstate nevyhnutným krokom, no vhodná je aj pre ľudí trpiacich chronickými problémami nielen so žlčníkom, ale aj s pankreasom.
Spôsob prípravy potravín
,,Žlčnikári" by si mali osvojiť istý štýl úpravy stravy. Najvhodnejšia je príprava jedál varením, dusením a prípravou v pare. Uprednostňujeme kuchynský riad, na ktorom je možné variť bez tuku, pečieme v alobale alebo v teplovzdušnej rúre. Celkovo sa treba pri varení vyhýbať používaniu veľkého množstva tukov. Pokrmy zahusťujeme ,,diétnou zápražkou" (múka sa opraží nasucho a pridá sa do nej tuk), múkou rozmiešanou vo vode, mixovanou zeleninou, strúhaným zemiakom, alebo zemiakovým škrobom. Pre získanie lepšej farby šťavy obalíme mäso do hladkej múky a opečieme ho na rozpálenej panvičke alebo hrnci (vhodný riad je napríklad riad s teflónovou vrstvou) bez tuku. Zalejeme netučným vývarom alebo vodou a ďalej tepelne upravíme. tuk pridávame až do hotového pokrmu. Cesnak, cibuľa a niektoré koreniny (korenie, nové korenie, bobkový list) je možné v šťave vydusiť a potom z pokrmu odstrániť.
Smaženie, opekanie a fritovanie je nevhodné. Čo sa týka frekvencie stravovania, ideálne je jesť 5 - 6-krát denne v malých dávkach. Tepelne pripravované jedlo by nemalo byť horúce, ani studené.
Vhodné potraviny:
Tuky: maslo, rastlinné margaríny, oleje (repkový, olivový, slnečnicový).
Mäsá: vyberáme chudé (bravčové,
hovädzie, teľacie, kura, morka, králik, rybie filé, Pangasius, kapor, pstruh).
Údeniny: len chudá šunka (kuracia,
bravčová, detská) a debrecínska pečienka,
pre zmenu v malom množstve šunkovú salámu, hydinovú salámu, bravčové
a kuracie jemné párky.
Vajcia: Vajcia celé či žĺtok sa
povoľuje v množstve ½ ks za deň ako súčasť pokrmov, bielky sú povolené bez
obmedzenia.
Mlieko a mliečne pokrmy:
netučné alebo polotučné mlieko sladké aj kyslé - obsah tuku do 1,5% (ak sa
znáša). Jogurt, jogurtové nápoje so zníženým množstvom tuku, netučný
a polotučný tvaroh prírodný či ochutený povoleným ovocím alebo zeleninou,
syry čerstvé, tvrdé, tavené do 30% tuku v sušine bez pikantnej príchute.
Obilniny: pšeničná krupica, detská krupica, pšeničná múka biela aj
celozrnná, ryža, ryžová múka, vločky, kukuričná múka i krupica.
Pečivo: vodové netučné pečivo
z bielej i celozrnné múky, starší biely chlieb, toastový chlieb,
staršie netučné pečivo - napríklad vianočka, mazanec, detské piškóty, netučné
keksy bez príchute.
Polievky: vývary zo zeleniny,
obilninové, slabé mäsové. Vhodné závarky sú cestoviny, ryža, kvapkanie,
strúhanie, hmlovina, zvitok, osušená žemľa.
Zelenina: vhodná je čerstvá, mrazená
alebo sterilizovaná nenadúvavá do mäkka upravená. Vhodné druhy: mrkva, zeler,
petržlen, mladý kaleráb, karfiol a brokolica v menšom množstve,
hlávkový a ľadový šalát, čínska kapusta, čakanka. Paradajky (lúpané
a bez zrniečok), paradajkový pretlak, jemný kečup. Cibuľa, cesnak
a huby na vyvarenie.
Ovocie: používame mechanicky alebo
tepelne upravené, vyzreté, prípadne olúpané
(Kompóty, želé, pyré, šťavy, mušty, ovocné kaše). Vhodné ovocie sú banány,
jablká, marhule, broskyne. Jahody, slivky, ananás, čerešne podľa tolerancie.
Citrusové ovocie radšej podávame ako šťavu. Najlepšie sa znášajú mandarínky
a sladké pomaranče.
Príkrmy: všetky druhy mimo kysnutých
knedlíkov. Podávame zemiaky v rôznej úprave bez tuku, ryžu, cestoviny,
viedenské knedle, knedle s kypriacim práškom, halušky, zemiakové knedle či
šišky.
Múčniky: pudingy, kaše, tvarohové
a vanilkové krémy, žemľovka, piškótové cestá.
Korenie: zelené vňate, vývar
z rasce, húb, červená paprika sladká, chren, bobkový list.
Nápoje: voda, voda so šťavou, ovocné
šťavy, mušty a džúsy riedené, bylinné čaje, ovocné čaje, čierny aj zelený
čaj, minerálne vody, nealkoholické pivo.
Nevhodné potraviny:
Obilniny a pečivo: Krúpy ako samostatný pokrm. Čerstvé, ešte teplé pečivo všetkého druhu. Pečivo z lístkového, lineckého, treného cesta. Tučné kysnuté cesto. Celozrnný chlieb. Mliečne produkty: Tučné mlieko, smotana, šľahačka, zrejúce syry, pikantné syry, syry plesňové. Smotanové jogurty, jogurty s müsli, tučné syry, smotanové krémy. Mäsá: tučné, konzervy, mäsá údené, divina, rybie konzervy (povolené len vo vlastnej šťave), tlačenka, kaviár, dary mora (krab, ustrice, langusty, chobotnice). Ovocie: s kôstkami (maliny, černice, ríbezle, egreše), hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos. Nápoje: destiláty, víno, pivo, káva s kofeínom a usadeninou (,,turek"), nápoje sýtené CO2, expreso, piccolo, teplé nápoje z automatov na lačno. Zelenina: Kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, zelenina naložená v octe, oleji. Kapusta, papriky, huby. Pochutiny, omáčky: Masox, bujóny, horčica, ostrý kečup, worchester, maggi, majonézy, tatárska omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné polievky a pokrmy.
Zdroj:
Žlčníková diéta: vhodné a nevhodné potraviny | Výživa | Články | FIT štýl (fitastyl.sk)
Žlčníková diéta - princíp, výhody a 4 recepty | Výživovo.sk (vyzivovo.sk)
Žlčníková diéta - recepty, jedálny lístok po operácii+ zásady (Rok 2021) (tabletky-na-chudnutie.sk)
Žlčníková diéta - vhodné a nevhodné
potraviny, jedálniček, recepty - Imunita Online